Zakelijk lease komt in verschillende vormen. De meest voorkomende zijn operationele lease en financiële lease. U zou kunnen zeggen dat deze twee de hoofdcategorieën zijn in de wereld van zakelijke lease. Bij een operationele lease bezit de leasemaatschappij de leasede activa en neemt zij de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en het risico van waardevermindering op zich. U betaalt als leaser alleen voor het gebruik van het object. Dit model is ideaal voor bedrijven waarbij het hebben van de nieuwste technologie belangrijk is, zoals in de IT-sector. Aan de andere kant is er de financiële lease. Hierbij wordt u aan het einde van de leaseperiode de eigenaar van het geleasete object. De leasemaatschappij draagt de juridische eigendom over nadat alle betalingen zijn voldaan. In tegenstelling tot de operationele lease, bent u verantwoordelijk voor het onderhoud en de afschrijving. Dit zou een goede keuze kunnen zijn voor bedrijven die willen investeren in apparatuur die niet snel verouderd raakt.
Plus- en minpunten van zakelijk leasen
Zakelijk leasen biedt een reeks aantrekkelijke voordelen. Het stelt u in staat om de nieuwste modellen auto’s te rijden zonder een enorme som geld vooraf te betalen. Ook is er geen noodzaak om u zorgen te maken over onderhoudskosten. Deze zitten vaak in het leasecontract inbegrepen. Daarnaast is er de mogelijkheid van operationele lease, waardoor het voertuig niet op de balans van uw bedrijf verschijnt, wat gunstig kan zijn voor uw bedrijfsimago. Toch zijn er ook nadelen verbonden aan zakelijk leasen. Ten eerste kan het contract u vaak binden aan strikte voorwaarden, zoals een maximum aantal kilometers per jaar. Als u hier overheen gaat, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht. Bovendien is de auto niet uw eigendom, wat betekent dat u aan het einde van het contract geen restwaarde ontvangt. Daarnaast stopt het contract niet automatisch bij financiële problemen, wat tot extra kosten kan leiden in geval van onverwachte bedrijfsuitdagingen.
Fiscale aspecten van zakelijk leasen
In het bedrijfsleven is het leasen van bedrijfsmiddelen, zoals auto’s en apparatuur, een veelvoorkomend fenomeen. Naast operationele voordelen zijn er ook fiscale aspecten verbonden aan leasecontracten die u als ondernemer moet begrijpen. Het kan namelijk verschil maken in uw belastingaangifte. Allereerst, bij operationele leasing wordt de leasemaatschappij als eigenaar van het bedrijfsmiddel beschouwd. De leasebetalingen kunnen dan als bedrijfskosten worden afgetrokken van de winst, waardoor de belastbare winst verlaagt. Een ander cruciaal fiscaal aspect is de bijtelling voor het privégebruik van een leaseauto. Indien u de leased auto ook privé gebruikt, dient u een bijtelling bij uw inkomen op te tellen. De hoogte hiervan is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Daarnaast bestaat er zoiets als financiële lease. Hierbij bent u economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel en dus verantwoordelijk voor zaken als afschrijving en onderhoudskosten. De fiscale aspecten van zakelijk leasen zijn complex en het is aan te raden om advies in te winnen bij een belastingadviseur of accountant.
Procedure van zakelijk leasecontract afsluiten
De procedure voor het afsluiten van een zakelijk leasecontract begint met het kiezen van de juiste leasevorm die past bij uw bedrijf en de behoeften. Dit kan bijvoorbeeld operationeel leasen zijn, waarbij de leasemaatschappij eigenaar blijft van het voertuig, of financieel leasen, waarbij u zelf eigenaar wordt. Daarna kiest u het voertuig dat u wilt leasen en maakt u afspraken over de duur van het contract, het aantal te rijden kilometers per jaar en eventuele bijkomende services. De leasemaatschappij zal met u een offerte opstellen met daarin alle gemaakte afspraken. Wanneer u akkoord gaat met de offerte, wordt deze omgezet in een leasecontract. Beide partijen ondertekenen het contract en het voertuig kan worden geleverd. Het is belangrijk om gedurende de looptijd van het contract op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen in voorwaarden of tarieven. Ook kan het nuttig zijn om regelmatig uw leasecontract te evalueren, zodat u altijd de meest gunstige voorwaarden heeft.
Kijk op Arval voor meer informatie