Dagelijks + slepen: een 2JZ-verwisselde E46 M3 uit IJsland

Mijn jaarlijkse reis terug naar huis naar IJsland nam dit jaar een onverwachte wending toen ik de kans kreeg om de lokale gemodificeerde autoscene te verkennen. Ik heb in totaal vier auto’s geschoten en in de loop van de volgende korte tijd – vanaf vandaag – zal ik jullie die verhalen brengen.

Het begon met een simpele post op Facebook. ik heb afgesproken met Ingi Haraldsson, nu een goede vriend van mij, en reed naar Keflavík, iets meer dan 48 kilometer van de IJslandse hoofdstad Reykjavík. Hier bezochten we Sævar Þorri Guðlaugsson, die ons graag wilde laten zien wat hij in zijn huisgarage heeft weggestopt.

Sævars interesse in auto’s begon al op jonge leeftijd, vooral dankzij zijn neef die hem meenam voor pittige ritten op het platteland over oude onverharde wegen. Hij was gek op BMW’s, dus natuurlijk raakte Sævar er ook in geïnteresseerd.

3

In 2013 kocht Sævar zijn eerste BMW, een 316i uit ’84. Deze E30 werd ongeveer een jaar gebruikt voordat hij in zijn garage werd geparkeerd voor een prestatie-revisie. Zie je, in de loop van die eerste twaalf maanden met de BMW als zijn dagelijkse bestuurder, raakte Sævar geïnteresseerd in A80 Toyota Supra’s, en in het bijzonder hun 2JZ-GTE-krachtcentrales. Dus toen er lokaal een nieuw geïmporteerde VVTi-motor te koop werd aangeboden, greep hij de kans om de E30 opnieuw aan te drijven.

Het idee was simpel: koop de motor, ruil hem in de BMW-ruimte en heb plezier. Maar zoals we weten, zijn ideeën en realiteit vaak twee verschillende dingen. Sævar was destijds student en kort na zijn afstuderen werd hij vader, dus het project werd voor onbepaalde tijd stopgezet.

M3-8

De volgende tijd piekerde Sævar over de mash-up van de E30 x 2JZ, en hoe meer hij erover nadacht, hoe meer het niet echt paste bij wat hij wilde bereiken: een dagelijkse bestuurder die in staat is om snelle ET’s te draaien op de sleep strip. Gedurende deze tijd bezat Sævar nog een paar BMW’s, maar toen een vriend een E46 M3 met een opgeblazen motor te koop aanbood, was het een te mooie kans om te laten liggen.

E46 M3 met een opgeblazen S54-motor en een 2JZ-GTE VVTi die in de garage staat … Ik weet zeker dat je kunt zien waar dit naartoe gaat.

M3-1

Hoewel het niet de E30-re-power is die hij aanvankelijk voor ogen had, kun je er zeker van zijn dat Sævar blij is met de manier waarop deze 2JZ-swap is verlopen. herbouwd door Promotors/Samvélar IJsland, levert de Toyota zescilinder nu 591 Whp op 98RON-pompgas dankzij een groot aantal krachtige componenten, waaronder een BorgWarner AirWerks S366SX 66 mm twin-scroll turbocompressor op een DWK-uitlaatspruitstuk en een Madcat-inlaat met een aangepast LS3-gasklephuis, plus nog veel meer. (Bekijk de volledige specificaties aan het einde van het verhaal).

Het doel van Sævars was een auto van 10 seconden op een kwart mijl, en hoewel hij dat prestatieniveau misschien niet helemaal haalt met deze huidige motorconfiguratie, plant hij een overstap naar E85-brandstof en een vermogenstoename van 700 tot 800 pk.

Momenteel vertrouwt de aandrijflijn op de originele Getrag 420G 6-versnellingsbak, het differentieel en de assen van de M3, maar de oorzaak is een Tilton drievoudige plaatkoppeling.

2
1

Om het chassis in te stellen voor dragracen, zijn BC Racing RM-serie schroefsets en Powerflex verstelbare camberarmen achteraan gemonteerd. Naast vele andere ophangingsupgrades is het achterste subframe versterkt met een BimmerWorld lagere versterkingsset.

Als het op wielen aankomt, heeft Sævars twee setups om uit te kiezen. Zijn straatopstelling – zoals hier afgebeeld – gebruikt 18-inch Kerscher KCS 3-delige wielen met Michelin Pilot Sport 4-banden in 265/35R18 (voor) en 295/30R18 (achter) montages. Voor slepend gebruik zijn BMW Style 146-wielen – OEM-montage op een E60 – vastgeschroefd, met 255/50R16 Hoosier DOT-radiaalbanden voor tractie.

M3-12

Sævars werkte als autospuiter in de carrosseriebranche en wist precies wat hij wilde bereiken als het om het exterieur van de M3 ging, en schreeuwerig was het zeker niet. Hij heeft de zaken eenvoudig en schoon gehouden met een SSDD Motorsport-voorlip en Turner Motorsport-carbondiffusor en kofferlip. De kleur is BMW Individual C36 Dravitgrau metallic.

M3-23
M3-81

Binnen is het een soortgelijk verhaal; er is een 4-punts rolkooi, OMP racestoelen met Turn One 6-punts gordels en een BimmerWorld body-mounted shifter.

M3-91

Afgezien van de hulp die hij kreeg voor het ombouwen van de motor en de rolkooi, heeft Sævar het grootste deel van het werk hier zelf gedaan. Het is ook gewoon ‘fase één’; de wielen zijn al in beweging voor de volgende fase die grotere remmen zal hebben (het draait momenteel de standaard M3-setup), een koolstofdak en andere goodies – om nog maar te zwijgen van het E85-brandstofsysteem en de afstelling.

4
M3-10

Hoewel deze E46 M3 de belangrijkste focus van Sævars is geworden, moet je geen moment denken dat hij zijn originele E30 heeft achtergelaten – hij staat nog steeds in de garage, hoewel hij nu gedeeltelijk begraven is. Het zal weer het daglicht zien, en als dat het geval is, weet ik zeker dat het als iets bijzonders naar voren zal komen.

Alen Haseta
Instagram: hazetaa

Sævar Þorri Guðlaugsson’s BMW M3 E46

Motor: Toyota 2JZ-GTE VVTi, Brian Crower 0300 veren & titanium houders, Brian Crower 0312 Stage 3 272-graden nokken, Brian Crower H-beam drijfstangen, CP-Carillo 86 mm 8.5:1 gesmede zuigers, shimless bucket/lifter conversie, GSC Power – Divisie klepsteelafdichtingen, ACL Race lagers, ARP kopbouten, Tomei 1.5mm koppakking, OEM gemodificeerde oliepomp, Gates Racing distributieriem, Madcat intake met aangepast LS3 gasklephuis, BorgWarner AirWerks S366SX twin-scroll turbocompressor, DWK T4 twin- scroll-uitlaatspruitstuk, IGN1A-bobineset, Link Thunder ECU, Bosch 2.200cc-injectoren, Walbro 525 lph-brandstofpomp, Radium-brandstofregelaar en -filterset, TiAL 44 mm wastegate, CSF Racing triple-pass radiator, Chase Bays stuurbekrachtigingsset, Aeroflow AN-fittingen , Aeroflow 16-inch S-Blade ventilator, Aeroflow elektrische boost-regelklep

Aandrijflijn: Fabriek M3 Getrag 420G 6-versnellingsbak, Tilton triple-plate koppeling, billet vliegwiel, fabriek M3 diff & assen

Vering & Remmen: BC Racing RM Series schroefsets, BimmerWorld onderste verstevigingsset, Powerflex bussen, Powerflex verstelbare camber armen, CMP Auto Engineering Stage 2 bovenbalk, Stage 2.5 uitbreidingsset voor montage, Stage 3 race brace, fabrieks E46 M3 remmen

Wielen & Banden: Kerscher KCS 3 18×9-inch voor, 18×10-inch achter, Michelin Pilot Sport 4 banden 265/35R18 voor, 295/30R18 achter

Buitenkant: SSDD Motorsport voorlip, Turner Motorsport carbon diffusor, Turner Motorsport carbon spoiler

Interieur: 4-punts rolkooi, OMP Sport Trophy stoelen, Turn One 6-punts gordels, BimmerWorld body-mounted shifter

creditSource link

Taxitransport.eu
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart